De ce sa nu mai spunem „Voi fi fericit cand”

Auzim frecvent de AICI si ACUM, de acum ori niciodată si, cumva, orice plan am avea, il trecem printr-unul din filtrele noastre temporale.

Acest lucru contrasteaza insa, de foarte multe ori, cu una dintre cele mai mari si mai distructive conditionari, respectiv „Voi fi fericit cand…”.

Voi fi fericit cand voi câștiga o anumită sumă de bani…

Voi fi fericit cand voi fi promovat….

Voi fi fericit cand imi voi face propriul business….

Voi fi fericit cand vor pleca copiii la facultate….

Voi fi fericit cand voi avea un venit lunar de….

Acest „cand” parșiv ne inseala de doua ori:

Prima data e pentru că sugereaza faptul ca nu poti fi fericit în situația în care esti acum. Nu ai cum să fii fericit pentru ca ai o țintă de atins. Sugereaza ca acum iti lipseste ceva. Ca ce e acum nu e indeajuns. Ca ce esti acum, nu e indeajuns. Ramane sa descoperi CAND-ul iesirii din aceasta situatie.

O altă inselatorie e că nu iti arata ca, atunci când iti vei atinge obiectivul actual, care iti promite fericirea, iti vei găsi, într-un mod aproape automat, un nou „cand”. Ajungi sa renegociezi acel „cand” de fiecare dată când ti-ai îndeplinit obiectivul precedent si te alimentezi cu un alt obiectiv.

Astfel te pregătești pentru un nou parcurs, căci vrei mereu MAI MULT.

Dar si acest „mai mult” are propria poveste, în strânsă legătură cu “hormonul motivatiei”, dopamina. Dopamina este acelasi neurotransmitator valabil si pentru adictii, responsabil cu “mai mult si mai mult”. Similar cu adictiile unde, pe masura ce se consuma substanta narcotica, apare habituarea, adica sentimentul de obisnuinta cu doza atinsa si, implicit, dorinta de mai mult, caci senzatia de fericire trecătoare se manifesta tot mai acut.

Întorcându-ne la „cand”, studiile arata ca cele mai puternice crize ale vârstei mijlocii sunt trăite de cei care au atins cele mai multe obiective propuse. Criza apare odată cu atingerea acestora si cu conștientizarea faptului că fericirea promisă, ce trebuia sa vina împreună cu acestea, nu se întrevede nicăieri. Apare, în schimb, intrebarea: „Oare exista ceva care să-mi poata, într-adevar, aduce pacea si fericirea pe care le-am căutat în toți acești ani?”

„CAND” este ACUM, indiferent de circumstanțele vieții profesionale si personale.

Orice alt „cand” este o minciună, o promisiune care poate rămâne neîmplinită sau, deși împlinită, rămâne neînsemnată în urma noastră. Așadar, sa ne gândim la fiecare „cand ” pe care ni l-am setat si la care am ajuns, efectiv.

Putem sa ne reglam nivelul de dopamina, activand hormonii starii de “aici si acum”, cum ar fi… endorfinele, pe care le putem activa prin sport, printr-o imbratisare, meditatie sau orice ne ajuta sa ne conectam la momentul prezent.

Cu ce ne ajuta sa cunoastem aceste informatii?

Este important sa constientizam ca organismul nostru inseamna multa chimie, stilul nostru de viata, modul in care gandim si comportamentele adoptate zi cu zi influentand secretarea acestor hormoni si, pe cale de consecinta, starea noastra de spirit.

In incheiere propun, de asemenea, sa ne intrebam:

Cât timp a durat fericirea pana sa stabilim un alt „cand”?

Am reusit sa ne oprim la un singur „cand”?

Am putea găsi împăcare si fericire în ACUM?

Distribuie:

Continuă să citești...

Hai să discutăm...

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contactează-mă

Folosește datele de contact sau formularul pentru a lua legătura cu mine.